in Zwolle
Get Adobe Flash player
Galerij
Seatbelt rijschool
Seatbelt II
Wie is online
1 bezoekers online
0 gasten, 1 bots, 0 leden
maart 2024
M D W D V Z Z
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Zilver

Zilver wordt al sinds het begin van onze jaartelling gebruikt voor versiersels en betaalmiddelen. Uit opgravingen blijkt dat al 4000-3500 v. Chr. zilver werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië.

Vaak werd zilver geassocieerd met de maan, de zee en verschillende goden. In de alchemie werd voor zilver het symbool van een halve maan gebruikt en alchemisten noemden het Luna. Van het metaal kwik werd gedacht dat het een soort zilver was. In sommige talen blijkt dat nog uit de naam die kwik heeft zoals quicksilver in het Engels of kwikzilver (= levend zilver) in wat ouder Nederlands. Veel later bleek het om twee volstrekt verschillende elementen te gaan.

De naam zilver is afkomstig van het Angelsaksische seolfor siolfur. In het Latijn heet zilver argentum, waar zilver het symbool Ag aan dankt.

Zilver

Zilver

 

Zilver is net als goud en platina ook een edelmetaal. Net als goud en platina, roest zilver niet. Het heeft een zuivere witte kleur en is gemakkelijk te bewerken. Het is zo zacht dat het met de hand en fijne gereedschappen te bewerken is.

Zilver is lichtgevoelig en geleidt elektriciteit beter dan andere metalen. Zilver werd in Europa voor het eerst ontdekt in de Spaanse zilvermijnen. Tegenwoordig wordt het gewonnen in mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Australië.

Meestal wordt zilver in verbinding met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. Dit mengsel wordt dan zo bewerkt dat het zilver gescheiden wordt van de andere materialen.

Puur zilver is te zacht om te verwerken tot sieraad of gebruiksvoorwerp.
Daarom wordt zilver samengesmolten met andere metalen, zoals koper.
Er ontstaat dan een legering waarin de hoeveelheid puur zilver het zilvergehalte bepaalt. In Nederland kennen we 3 gangbare zilverlegeringen:

Argentium 935 (93,5% ziuver).
1e gehalte zilver (92,5% zuiver), ook wel ‘’sterling zilver’’ genoemd en het
2e gehalte zilver (83,5% zuiver).

PICT0090

Zilver ketting

Tegenwoordig wordt zilver vooral als zilverhalogeniden in de fotografie gebruikt.

 

 

Andere toepassingen van zilver zijn:

  • Voor spiegels van zeer hoge kwaliteit is zilver geschikt, omdat het over goeden licht reflecterende eigenschappen bezit.
  • In sommige landen bevat muntgeld nog zilver, maar hiervoor worden steeds vaker andere metalen gebruikt. Er zijn minstens 14 talen waarin voor zilver en geld hetzelfde woord wordt gebruikt.
  • In de tandheelkunde wordt zilver gebruikt, omdat het relatief makkelijk in de juiste vorm te maken is en niet giftig is.

 

Vanwege de desinfecterende eigenschappen wordt zilver tegenwoordig ook weer gebruikt voor het zuiveren of zuiver houden van drinkwater. Speciaal voor kleine hoeveelheden water (100 liter – 10 m3) is zilver eenvoudiger te doseren en toe te passen dan chloor. Als katalysator wordt zilver in de industrie gebruikt voor bijvoorbeeld de productie van formaldehyde.