in Zwolle
Get Adobe Flash player
Galerij
Seatbelt rijschool
Seatbelt II
Wie is online
1 bezoekers online
0 gasten, 1 bots, 0 leden
maart 2024
M D W D V Z Z
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Goud

Metalliek goud heeft een gele glanzende kleur. Zeer fijn verdeeld kan het ook andere kleuren zoals zwart of donkerpaars aannemen. Van alle bekende metalen is goud het makkelijkst te buigen en te vervormen. Een blokje goud van 1 gram kan worden geplet en gewalst tot een plaat met een oppervlakte van 1 vierkante meter. Goud is een zeer goede elektrische en thermische geleider en vrijwel inert.

In Oudheid was goud niet alleen bekend als waardevol, maar ging er ook magie van uit en stond het symbool voor zuiverheid. Alchemisten zijn lange tijd op zoek geweest naar de steen der wijzen, om andere materialen te transformeren in goud. Zij zijn daar echter nooit in geslaagd en met huidige inzichten in de opbouw van atomen is dat goed te verklaren.

 

In de 19e eeuw zijn er vooral in de Verenigde Staten en Australië veel goudbronnen ontdekt, hetgeen de befaamde gold rushes tot gevolg had.

Goud

Goud

Het symbool van goud Au is de afkorting van het Latijnse aurum. De naam goud is een verbastering van de term jval uit het sanakiet.

Goud vergaat niet, oxideert niet en behoudt z’n glans. Van alle edelmetalen is goud het best te bewerken. 80% van de wereldwijde goudproductie wordt omgezet in juwelen, de rest wordt gebruikt voor toepassing in de geneeskunde, industrie of tandheelkunde. In Nederland kennen we 2 gangbare goudlegeringen:
14 karaat en 18 karaat.

 

24 Karaat goud is 100% puur goud en te zacht om zo in sieraden te verwerken. Legeringen onder de 14 karaat mogen in Nederland geen goud genoemd worden, behalve als het anders vermeld is dan mag het wel.

De kleurnuances geelgoud, roodgoud en witgoud worden algemeen aanvaard. Witgoud wordt verkregen door legering van geelgoud met nikkel, palladium of zink en eventueel een kleine hoeveelheid zilver en koper. Bovendien wordt witgoud na verwerking voorzien van een dun laagje rodium, een metaal dat harder en witter is dan witgoud. Dit laagje is niet zo duurzaam als platina omdat het er in de loop van de jaren afslijt.

G_ringen1

Goud ring met briljant

Goud of gouden heeft in het taalgebruik zijn plaats veroverd als
“waardevol” en/of “duurzaam”, bijvoorbeeld:

 

  • Gouden bruiloft: 50-jarig huwelijksjubileum.
  • Gouden medaille.
  • De gouden plaat, voor veel verkochte muziekalbums
  • De gouden eeuw.
  • Als men iets als goud(en) wil laten doorgaan wat het feitelijk niet is: klatergoud.
  • Van goud is ook het woord gulden afgeleid.